Hej vår!

Var det påsk förra helgen? Och tack vare det underbara vädret som gjort att man varit ute från fredag eftermiddag till söndag kväll, känns denna helg också som långhelg. Två helger med mycket socialt umgänge och sommarvärme på det! 

Igår:
"Nelly, vet du hur mycket jag tycker om dig egentligen?"
"Men mamma, du säger det varje dag!"
"Jamen FÖRSTÅR du hur mycket jag tycker om dig då?"
"Du, jag talar det svenska språket!" 

Okejokejokej, jag ska sluta tjata! (Om man ändå kunde sluta tjata om allt annat istället)


Avguda Jenny Strömstedt!

Hon är så vettig, denna kvinna! 

Det är PRECIS det man ska prata om som par inför föräldraskapet; hur ska man hantera sömnbrist och skrik, och "vilka förväntningar man har på att få ha kvar sitt gamla liv med jobb, utekvällar och innebandy". 

Och så tycker jag att man borde öva på föräldrakarusellen genom att låna några barn en helg. Jag har sagt det förr och säger det igen; det går bra att låna mina! 


Martin Rolinski, dig har jag bara en sak att säga: Yea right att du aldrig blir arg på dina barn (hur fel det än må vara att bli arg på sina barn). 


Jag blev givetvis INTE arg utan skrattade så jag grät i måndags morse när Nelly inspekterade mig och med en röst som om det vore den finaste komplimang sa: "Va långa tuttar du har, mamma!". Och igår muttrade hon inte fullt lika glatt att jag hade sticksiga ben. 

Sicken tur att jag inte förväntade mig att jag skulle raka benen varje dag som mamma; vad besviken jag hade blivit! 



I morgon är det skärtorsdag och påsken inleds med lång dag på jobbet följt av häng med Elin och Karin i Majorna! 

Hemma har vi tjuvstartat med kaninmålning och på dagis fick barnen träffa påskhäxan i skogen idag. 

Vår fantastiska förskola behöver en juvel född 2011 (för att till hösten bli ytte pytte tillsammans med Linn och Julia!), så om någon vet någon... 



Något ljudkänslig

Det tog en stund innan jag förstod vad ljudet som väckt mig klockan 05.30 var. Först trodde jag det var larm på telefonen, sedan att det var larmet i huset. 

Men det är ju fågelkvitter! Otroligt enformigt men dock. Så om två timmar när vi åker till dagis förväntar jag mig att det är vår ute. Annars är det INTE okej att väcka mig 05.30 när jag varit ute "sent" (till 24!), och inte hade behövt vakna förrän en timme senare. 

Jag blir en sämre morsa för varje text jag läser! (Bättre, var ju min tanke...)

 

Jag vågar knappt gå in på Facebook längre för det är så himla många vettiga artiklar och blogginlägg som folk delar, som handlar om relationen mellan vuxna och barn, som får mig att må helkass!
 
 
Barn som går på dagis VARJE vecka året om, och aldrig har semester, vars föräldrar lämnar tidigt, hämtar sent och åker på semester utan barnen (!), videos på hur vuxna beter sig och barn bredvid som givetvis beter sig likadant; sammanbrottsaktigt skriker på en bebis i en spjälsäng som gråter, skriker åt folk i trafiken, kastar skräp i naturen, kastar sten på en hund... Jag vill dela allt, men det går ju inte, jag skulle bli den mest aktiva på Facebook och det känner jag inte för.
 
Nedan blogginlägg från Maria Kleins blogg, delar jag dock med mig här, och det är givetvis för att det träffar mig rätt i hjärtat. Det var inte många dagar sedan goa glada Linn inte ville följa med ut genom grinden från dagis utan stod kvar och tittade på mig medan Nelly och Julia sprang i förväg, mot den lilla vägen där det kommer cyklister och vidare mot parkeringen där det kommer bilar. Stressad och lite irriterad (eftersom vi ju har stannat en bra stund, typ 45 min, och gungat och åkt rutchkana, säger jag till slut nåt i stil med "ok, JAG åker hem nu i alla fall" och börjar gå bort från henne varpå hon genast börjar gråta och börjar gå mot mig.
 
Jag skäms ju som en hund när jag skriver detta, för det är ju inte enda gången det hänt. Samtidigt vet jag hur jag känner i de lägena; frustrationen över att inte räcka till, inte kunna passa på de andra barnen som bara rusar iväg (som jag borde koppla?!), stressen över att inte ha kontroll över situationen, och, om jag nu ska vara helt ärlig, även den befängda irritationen över att ungen helt enkelt inte gör som jag säger! Men jag tänker ju inte "haha, nu ska jag hota med det värsta ett barn kan föreställa sig; att bli övergivet, så att det gör som jag säger för att det är helt beroende av mig".
Men det är det jag gör. Hotar med att överge mitt barn, om det inte gör som jag säger, som jag vill.
 
Hur många gånger har jag inte sagt till barnen, kanske framför allt Nelly som funderar och frågar och kommunicerar på ett annat sätt än Julia och Linn; "Vi kommer alltid att vara tillsammans, jag kommer aldrig lämna dig, du är det viktigaste och det bästa jag har". Men det är ju inte det man visar när man vänder ryggen till och går från dem...
 
Nästa gång ska jag försöka förklara för Linn eller den det gäller VARFÖR vi "måste" gå nu.
Jag tycker tyvärr många inlägg som handlar om samspelet mellan barn och vuxna, är bättre på att peka på det man gör fel än att komma med konkreta föslag på hur man kan göra istället. Men ett par rader strök jag under i nedan text, och det är ju det där med att få barnet att förstå att jag bryr mig om att försöka förstå hur barnet känner, och beter sig som det gör. "Jag förstår att du vill gunga ännu mer, det är ju jätteroligt..."
Jaja, mycket text blev det och mer blir det! 
 
 

Om du inte kommer nu så lämnar jag dig!

När jag hör föräldrar säga så här till sina barn då knyter det sig i min mage. Mitt hjärta börjar slå mer intensivt och jag vill rusa fram till barnet och omfamna det. Det som gör ondast är nog att jag djupt inom mig känner att jag själv har sagt dessa ord även om jag nu lyckas förtränga när jag kan ha gjort det.

 

bildensamtbarnVarför säger vi så här? Jag tror att vi gör det därför vi vet hur gärna barnen vill vara i samhörighet med oss så då hotar vi med det värsta. Att vi ska lämna dem. Då tänker vi att de ändå borde komma med. Det är en metod precis som tex time-out. Att skilja en person från gruppen är det mest effektiva sättet att få personen att göra som vi vill. Det handlar om att isolera, ignorera och vända ryggen till. Den metod som utlöser barnets största rädsla-rädslan att bli övergiven. Jag tror inte vi tänker på vad vi då utsätter barnet för. Att vi när vi bryter kontakten eller hotar att bryta den äventyrar den trygghet som vår relation har skapat. Vi berättar för vårt barn att de inte är viktiga för oss. Att vi kan klara oss utan det. Att vi skulle kunna välja att lämna kvar barnet för att själva kunna fortsätta med det vi vill. Det barnet skulle kunna känna är att det inte är värdefullt i alla fall inte när det är eller gör på det sätt som det just nu är eller gör. 

Det här får mig att tänka på vuxenrelationer. Undrar hur många vuxna som lever i destruktiva förhållanden därför att de känner att det är bättre än att vara ensam. Att de gör vad som helst för att inte bli lämnad. Att de gör vad som helst för att fortfarande har samhörighet med den andra.

Det här skrämmer mig att vi i våra viktigaste relationer använder hot som äventyrar den viktiga anknytningen. Jag skulle vilja att vi i alla lägen väljer att använda samhörighet istället för separation som lösning. Att vi väljer att intresserat se situationen från barnets sida. Att vi gissar och bekräftar den känsla och det behov som barnet har. Att vi väljer att ärligt berätta om vår känsla och vårt behov och att vi tillsammans med barnet försöker komma fram till en lösning som tillgodoser både barnets och förälderns behov. Att vi tydligt uttrycker hur gärna vi vill ha barnet med oss och att vi inte kommer att lämna deras sida. Att de är värda att vara med och att inget kan få mig att lämna dem ensamma.

Jag har ju den senaste tiden skrivit några inlägg som skulle kunna kopplas till det här inlägget. Jag tänker på inläggen om att tro barnet om gott, del 1 och 2. Jag tänker på betydelsen av anknytningsdansen för att vi ska bygga den där speciella relationen som håller livet ut. Jag tänker på inlägget om att skicka in barnet på rummet.

När det gäller time-out som är en metod som just spelar på barns rädsla av att bli avvisad från gemenskapen så brukar jag tänka på om min man inte gillade mitt sätt att kommunicera mina känslor och behov. Om min man då skulle säga åt mig att sätta mig på en stol i 43 minuter (eftersom jag är 43 år) Vad skulle jag känna och uppleva då? Hur skulle min relation till min man berikas av detta?

Som de flesta andra straffen tror jag att den behandlingen väcker vrede och förvirring. Det skulle ta ifrån mig min värdighet. Det skulle kännas som om han inte älskade mig om jag inte var som han önskade. Jag skulle med tiden undvika att försöka uttrycka vad jag tycker, tänker, känner, behöver och önskar för att mitt behov av kärlek och gemenskap skulle bli tillgodosett. Plötsligt en dag skulle jag vakna upp och inse att den kärlek och gemenskap som inte tillåter att jag är jag inte är mycket värd. Skillnaden mellan mig och ett barn är att jag är vuxen och kan välja att ta ansvar över mitt eget liv och lämna min man. Ett barn är fullständigt beroende av sina föräldrar.

Det är viktigt att ha i åtanke att allt vi människor gör, gör vi för att tillgodose våra behov. När våra behov är tillgodosedda då vill vi samarbeta. Dvs när barn gör det de gör så är det ett behov som behöver tillgodoses. Med time-out finns stor risk att vi inte tillgodoser det behov barnet försökte tillgodose och mycket går förlorat. Vi missar möjligheten att lära känna vårt unika barn och vårt barn missar möjligheten att lära känna dennes unika förälder. Att utvecklas tillsammans, lära känna varandra, hitta gemensamma lösningar är en gåva som vi ska vara rädda om.


Nelly + Timbuktu = sant? Och lite annat

Nelly ikväll:
"Mamma, det är okej att jag kommer bli gammal, men jag vill inte dö! Som Astrid Lindgren gjorde..."

På delad första plats kom tankarna "så du vet vem Astrid Lindgren är? Och att hon är död?", och "har ungen inspirerats av "Alla vill till himlen men ingen vill dö" av Timbuktu?"

Hur ska man bemöta oroliga befallningar som "Mamma! Du får inte dö, och lämna mig och Linn och Julia!"?

Nåväl. Det blir vita halvlögner som så ofta. "Jag kommer inte dö på väldigt väldigt väldigt länge." (Det kan ju inte jag veta.)


För att jobba med film är jag genant dålig på att se film och serier, vi kollar i princip (inte "av" princip) aldrig på teve, förutom "Så mycket bättre", och förr "Mästarnas mästare" och liknande. 
Men nu har vi sent om sides börjat kolla på Suits! Har bara sett två avsnitt men längtar till nästa. Påminner om Boston Legal som vi verkligen gillade, med två trevliga skillnader; i Suits är (nästan) alla snygga, och serien utspelar sig i NY!

Snygga kan man inte kalla tofsarna Per gjorde på Julia idag, men med tanke på att de rycks ur efter 20 sekunder spelar det inte så stor roll! Och så har han ju ett tag på sig att öva innan tjejerna börjar med gymnastik och ska ha ordentliga tofsar och Gud vet allt!

Vi var på gymnastikuppvisning i lördags, oj vad det skulle passa både en och två och kanske tre små lundbergare! Speciellt om man får krama Bamse..!










Tre hottenhotter som vägrar hårspännen och hårband, men som måste gå till frisören snart. Det kommer bli...intressant! 


Inget vettigt, som vanligt!

Slutar man någonsin att lyssna efter barnens andetag för att försäkra sig om att de lever? 

Linn och Julia är 2,5 år gamla och risken för spädbarnsdöd borde rimligtvis vara över (jag är inte skrockfull men för säkerhets skull; peppar peppar!) ändå kan jag bli orolig en nanosekund innan jag hör Linns andetag (Julia andas så tungt så henne hör man ner till mellanvåningen för att inte säga första våningen).

De har för övrigt blivit bjudna på sitt första kalas! Nellys kompis Doris har femårskalas och jag tror hon
bjudit hela förskolan. L&J var väldigt till sig när jag kom för att hämta i eftermiddags, och visade stolt upp varsin inbjudan! 


Hittade det här fotot (tillsammans med 15 snarlika) i luren (varför ska barnappar ha en funktion där man kan ta en skärmdump?)

I morgon väntar drygt tre timmar hos frisören, men mina nya slingor kommer inte vara lika...spännande som ovan!



RSS 2.0